PRANEŠIMAS APIE ASMENS DUOMENŲ TVARKYMĄ (PRIVATUMO POLITIKA)

Duomenų tvarkytojas, valdytojas ir tikslas.UADBB „LEGATOR“, juridinio asmens kodas 145347184, buveinės adresas V.Bielskio g. 30A, Šiauliai (Draudimo brokeris) Jūsų asmens duomenis renka ir tvarko šiais tikslais:

Jūsų asmens duomenis tvarkome tik turėdami teisėtą tvarkymo pagrindą. Esant poreikiui Jūsų asmens duomenis galime tvarkyti ir kitais teisės aktuose numatytais pagrindais apie tai, kai būtina pagal teisės aktus, Jus tinkamai informavę.

Priklausomai nuo Jūsų asmens duomenų tvarkymo tikslo, Draudimo brokeris veikia kaip Jūsų asmens duomenų valdytojas arba kaip Jūsų asmens duomenų tvarkytojas:

  1. Draudimo brokeris veikia kaip Jūsų Asmens duomenų valdytojas, kai:

1.1. Vertina Jūsų draudimo poreikius. Jūsų Asmens duomenis tvarkome tam, kad galėtume įvertinti Jūsų draudimo poreikius (pvz., kokios rūšies draudimas Jums aktualus, į kokią rizikos grupę patenkant ir pan.) ir pateikti Jums aktualiausią ir geriausiai Jūsų poreikius atitinkantį pasiūlymą.

1.2. AdministruojaJūsųsudarytądraudimosutartį.JūsųAsmensduomenystvarkomisiekiantadministruoti jau sudarytą draudimo sutartį, t. y. sekti Jūsų draudimo poliso galiojimo terminą polisų apskaitos programoje, Jūsų įmokų mokėjimą, nagrinėti Jūsų pateiktus prašymus užskaityti įmokas, kai Jūs siekiate nutraukti draudimo sutartį ir kt. veiksmus, susijusius su draudimo sutarties administravimu.

1.3. Siūlo savo paslaugas Jums. Jūsų asmens duomenys tvarkomi siekiant pateikti Jums aktualią informaciją apie Mūsų paslaugas (įskaitant teikiamas kartu su Mūsų partneriais, pvz., Jūsų mobiliojo ryšio operatoriumi), taip pat teirautis Jūsų nuomonės dėl jų.

1.4. Saugosavoteisesirinteresus.JūsųAsmensduomenistvarkomeįgyvendindamiirgindamisavoteises, pvz., teikiant Jūsų duomenis teismui, antstoliui, Mus atstovaujančiam teisininkui ar kitam asmeniui.

1.5. Vysto, kuria ir gerina savo paslaugų kokybę. Minimalia verslo poreikiams būtina apimtimi ir, kai įmanoma, nuasmeninus, Jūsų Asmens duomenys gali būti tvarkomi, pvz., naudojimo įpročių ir tendencijų analizei, siekiant pažinti klientą, jo lūkesčius, vystyti paslaugas.

1.6. Kitais tikslais, kai Draudimo brokeris turi teisę tvarkyti asmenų asmens duomenis, kai asmenys duoda savo sutikimą ar kai asmens duomenų tvarkymo pareigą Draudimo brokeriui numato kiti teisės aktai.

1

Šiuo atveju, t. y. kai Draudimo brokeris yra Jūsų Asmens duomenų valdytojas, Draudimo brokeris veikia savarankiškai, negaudamas draudiko pavedimų dėl Jūsų Asmens duomenų tvarkymo.

  1. Draudimo brokeris veikia kaip Jūsų Asmens duomenų tvarkytojas, kai:

2.1. Teikia Jūsų poreikius labiausiai atitinkantį pasiūlymą draudimo sutarčiai sudaryti. Jūsų Asmens duomenis tvarkome tam, kad įvertinę Jūsų draudimo poreikius, Jums pateiktume Jūsų poreikius geriausiai atitinkantį pasiūlymą.

2.2. Tarpininkavimas sudarant draudimo sutartį.Jūsų Asmens duomenis tvarkome tam, kad tarpininkautume Jums sudarant draudimo sutartį su draudimo bendrove. Draudimo brokeris Jūsų Asmens duomenis tvarko draudikų pavedimu ir tik draudimo tikslais, draudimo pasiūlymams pateikti ir (arba) draudimo sutarčiai sudaryti. Jūsų Asmens duomenys renkami, tvarkomi ir perduodami draudikams tik tokia apimtimi ir tik tiek, kiek būtina Draudimo brokerio funkcijoms atlikti, t. y. pateikti Jūsų poreikius geriausiai atitinkantį draudimo produktą ir tarpininkauti Jums sudarant sutartį.

Šiuo atveju, t. y. kai Draudimo brokeris yra Jūsų Asmens duomenų tvarkytojas, Draudimo brokeris veikia draudikų (Jūsų Asmens duomenų valdytojų) pavedimu ir kontrole.

Tvarkomi asmens duomenys ir tvarkymo pagrindas.Draudimo brokeris, kaip duomenų valdytojas, siekdamas įvertinti Jūsų draudimo poreikius, administruodamas draudimo sutartį, siekdamas Jums pasiūlyti paslaugas, savo teisių ir teisėtų interesų užtikrinimui bei paslaugų kokybės vystymo/gerinimo tikslais tvarkys toliau nurodytus Jūsų Asmens duomenis (Asmens duomenys):

  1. Jūsų identifikacinius, kontaktinius ir veiklos duomenis (vardas, pavardė, asmens kodas, pareigos, gyvenamosios vietos adresas, telefono Nr., el. pašto adresas, atsiskaitomoji banko sąskaita, banko pavadinimas, tinklalapio adresas, veiklos pobūdis ir kategorija, kliento statusas);
  2. Draudimo poliso duomenis(draudimo rūšis, draudimo poliso serija ir numeris, įsigaliojimo data, draudimo poliso termino pasibaigimo data, kliento suteikto įgaliojimo galiojimo termino pabaiga, draudimo suma, įmokos suma, draudimo įmokų sumokėjimo data, gautų draudimo įmokų suma, įmokos mokėjimo dokumento numeris, draudimo laikotarpis, draudiko pavadinimas);
  3. Draudimo įmokos apmokėjimo bei sąskaitos duomenis (mokėtojo vardas, pavardė, įmokos paskirtis, mokėjimo terminas, įmokos suma, sumokėjimo data, mokėjimo pavedimo numeris, ar įmoka mokama tiesiogiai draudikui, banko sąskaitos numeris, draudėjo skola, ar įmokos mokėjimas atidėtas);
  4. Mūsų suformuotos ataskaitos draudikams (Duomenų valdytojams) (poliso numeris, data, draudimo rūšis, draudėjo vardas, pavardė, asmens kodas, sumokėtos/nesumokėtos įmokos, kokiu būdu sumokėtos įmokos (grynaisiais, pavedimu, kortele));
  5. Draudžiamo objekto identifikacinius duomenis (draudžiamo turto adresas, unikalusis Nr., statybos metai, transporto priemonės registracijos liudijimo kopija, transporto priemonės markė/modelis, tipas, variklio darbinis tūris, transporto priemonės variklio cilindrų darbinis tūris, valstybinis numeris, kėbulo numeris ir tipas, identifikacinis numeris, pagaminimo metai, naudojimo paskirtis, durų ir sėdimų vietų skaičius, signalizacijos lygis, apsaugos sistema, draudžiamo turto fotonuotraukos, duomenys apie turto apgadinimą).

Draudimo brokeris, kaip duomenų tvarkytojas, siekiant Jums pateikti Jūsų poreikius labiausiai atitinkantį draudimo pasiūlymą bei Jums tarpininkaujant sudarant draudimo sutartį, tvarkys toliau nurodytus Jūsų ir su Jumis susijusių asmenų (pvz.: naudos gavėjų) asmens duomenis:

  1. Jūsų ir Jūsų atstovo identifikacinius duomenis (vardas, pavardė, asmens kodas, pareigos, atstovo – pareigos, vardas, pavardė);

2

  1. Jūsų ir Jūsų atstovo kontaktinius duomenis (gyvenamosios vietos adresas, telefono Nr., el. pašto adresas);
  2. 3. Draudimo įmokos apmokėjimo bei sąskaitos prašymo duomenis (mokėtojo vardas, pavardė, įmokos paskirtis, mokėjimo terminas, įmokos suma, sumokėjimo data, mokėjimo pavedimo numeris, ar įmoka mokama tiesiogiai draudikui, banko sąskaitos numeris, draudėjo skola, ar įmokos mokėjimas atidėtas, draudėjo skolos dydis, suteiktos nuolaidos sumos dydis);
  3. Draudžiamo objekto identifikacinius duomenis (draudžiamo turto adresas, unikalusis Nr., objekto paskirtis, statybos būdas, medžiagos tipas, statybos metai, plotas, transporto priemonės registracijos liudijimo kopija, transporto priemonės markė/modelis, tipas, variklio darbinis tūris, transporto priemonės variklio cilindrų darbinis tūris, valstybinis numeris, kėbulo numeris ir tipas, identifikacinis numeris, pagaminimo metai, paskirtis, durų skaičius, signalizacijos lygis, apsaugos sistema, draudžiamo turto fotonuotraukos, duomenys apie turto apgadinimą, transporto priemonės naudotojo vardas, pavardė, techninio paso data);
  4. Apdraustųjų ir naudos gavėjų identifikacinius ir kontaktinius duomenis (apdraustojo vardas, pavardė, asmens kodas, gimimo data, amžius, gyvenamosios vietos adresas, telefono numeris, el. pašto adresas, banko sąskaitos numeris (į kurią turi būti išmokėta draudimo išmoka), dokumento pavadinimas);
  5. Draudžiamo turto savininko identifikacinius ir kontaktinius duomenis (draudžiamo turto savininko vardas, pavardė, gyvenamosios vietos adresas, telefono numeris, el. pašto adresas);
  6. Draudimo sutarties/draudimo poliso duomenis (išskaitos dydis, rizikos faktoriai, apdraustos rizikos, draudimo laikotarpis, draudimo vieta, draudimo suma, draudimo išskaitos dydis, draudimo įmokos dydis, draudimo liudijimo numeris, liudijimo ID numeris, draudimo rizikos rūšis/grupė, draudimo grupė, draudimo galiojimo teritorija, draudimo poliso išdavimo data, draudžiamieji įvykiai, vairavimo stažas, ar sutartis sudaryta tarpininkaujant draudimo brokeriui, draudimo variantai, draudimo apsaugos papildomos sąlygos, kelionės tikslas, vykimo šalies pavadinimas, rizikos grupė, atliktų mokėjimų skaičius, apdraustųjų skaičius, papildoma rizika, draudimo sutarties numeris, nepanaudotų pinigų likučio dydis, ar nutraukiant draudimo sutartį įmoka bus užskaitoma, pastatų draudimo variantas);
  7. Informacija apie Jūsų skolinius įsipareigojimus (duomenys apie polisų galiojimą (galiojantis/negaliojantis/sustabdyta apsauga/nutrauktas, skolos dydis).

Asmens duomenų šaltinis. Draudimo brokeris, veikdamas ir kaip duomenų valdytojas, ir kaip duomenų tvarkytojas, Jūsų Asmens duomenis gauna tiesiogiai iš Jūsų (kai duomenis pateikiate mums prašant ar savanoriškai), trečiųjų asmenų (pvz.: draudimo bendrovių ir kt.), iš viešų šaltinių (pvz., iš VĮ „Registrų centras“ Nekilnojamojo turto registro).

Asmens duomenų gavėjai. Draudimo brokeris pasiūlymo Jums pateikimo, draudimo sutarties sudarymo ir jos vykdymo/administravimo tikslu (veikdamas ir kaip duomenų valdytojas, ir kaip duomenų tvarkytojas) Jūsų Asmens duomenis perduoda draudimo bendrovėms (draudikams). Jūsų asmens duomenys, minimalia konkrečiam atvejui būtina apimtimi, gali būti perduoti trečiajam asmeniui, teikiančiam paslaugas Draudimo brokeriui, įskaitant teisės, finansų, mokesčių, verslo valdymo, personalo administravimo, buhalterinės apskaitos patarėjams bei teisės aktų nustatyta tvarka kompetentingoms valstybės institucijoms (pvz.: antstoliams, teisininkams ir kt.).

3

Asmens duomenų saugojimo terminas. Draudimo brokeris, veikdamas kaip duomenų valdytojas, draudimo
dokumentus (pvz.: pasiūlymas draudimo sutarčiai sudaryti, draudimo polisas, draudimo sutarties
nutraukimo ir nepanaudotos įmokos užskaitymo/grąžinimo prašymas ir kt.), išskyrus draudimo sutartį,
saugoja viso sutarties galiojimo metu ir 1 metus (pasibaigus draudimo galiojimui), po to, jeigu nėra teisinio
pagrindo toliau tvarkyti Jūsų Asmens duomenų, saugiai sunaikinami. Draudimo brokeris, veikdamas kaip
duomenų valdytojas, draudimo sutartis saugo visą sutarties galiojimo laiką ir 10 metų nuo sutarties
sunaikinimo, po to, jeigu neturi teisinio pagrindo tvarkyti Jūsų Asmens duomenis, saugiai sunaikina.
Draudimo brokeris, veikdamas kaip duomenų tvarkytojas, nesaugo Asmens duomenų, kadangi juos saugo
draudikai (duomenų valdytojai), kurie ir nustato duomenų saugojimo terminus.

 

Asmens duomenų tvarkymo sąlygos.Jūsų asmens duomenys gali būti renkami, saugomi, tvarkomi,
įskaitant teikiami, tiek skaitmenine forma, tiek materialiose ar popierinėse laikmenose bet kokiomis
priemonėmis, įskaitant el. paštą ir interneto ryšį, kurios atsižvelgiant į tvarkomų duomenų pobūdį užtikrintų
saugų tvarkymą ir užkirstų kelią neleistinai prieigai prie Jūsų asmens duomenų. Draudimo brokeris,
veikdamas kaip duomenų tvarkytojas, Jūsų Asmens duomenis tvarkys vadovaudamasis duomenų valdytojų
(draudikų) nurodymais.

Jūsų teisės. Tais atvejais, kai Draudimo brokeris Jūsų asmens duomenis tvarko kaip duomenų valdytojas, Jūs turite teisę žinoti apie Asmens duomenų tvarkymą, kreiptis į Draudimo brokerį el. pašto adresu administracija@legator.lt su prašymu susipažinti su Jūsų Asmens duomenimis ir gauti tvarkomų Asmens duomenų kopiją, ištaisyti netikslius Asmens duomenis, ištrinti Asmens duomenis ar apriboti jų tvarkymą, perkelti Asmens duomenis, atšaukti savo sutikimą tvarkyti Asmens duomenis, jei toks buvo duotas anksčiau, pranešti apie nesutikimą tvarkyti Jūsų Asmens duomenis. Dėl neteisėto Jūsų Asmens duomenų tvarkymo galite kreiptis su skundu į Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją. Visus Asmens duomenis turite pateikti Draudimo brokeriui, kadangi be šių duomenų nebus galimybės sudaryti draudimo sutarties. Prieštaraudami, kad Draudimo brokeris netvarkytų Asmens duomenų nurodytu tikslu ir tvarka, nepildykite ir nepasirašykite Draudimo brokerio pateiktų anketų ir klausimynų. Prieštarauti dėl Asmens duomenų tvarkymo galėsite ir vėliau Draudimo brokerį informuodami el. paštu administracija@legator.lt. Jums nepasirašius anketos ar prieštaraujant dėl Asmens duomenų tvarkymo, Draudimo brokeris neteiks tarpininkavimo paslaugų, dėl ko nebus sudaryta draudimo sutartis.

Tais atvejais, kai Draudimo brokeris veikia kaip duomenų tvarkytojas, Jūs turite teisę dėl aukščiau nurodytų teisių įgyvendinimo (teisės susipažinti su savo duomenimis, gauti tvarkomų duomenų kopiją, ištaisyti netikslius ir ištrinti bei apriboti duomenų tvarkymą, juos perkelti ir kt.) kreiptis į Draudimo brokerį el. pašto adresu administracija@legator.lt.Draudimo brokeris Jūsų prašymus perduos Jūsų asmens duomenų valdytojui (draudikui su kuriuo esate sudaręs sutartį ir dėl kurios kreipiatės siekdama(s) įgyvendinti savo, kaip duomenų subjekto, teises), kad šis suteiktų Jums galimybę įgyvendinti aukščiau nurodytas savo teises. Draudimo brokeris dės visas pastangas, siekdamas bendradarbiauti su duomenų valdytoju tam, kad būtų apgintos Jūsų teisės. Dėl neteisėto Jūsų Asmens duomenų tvarkymo galite kreiptis į Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją.

Asmenys (apdraustieji, naudos gavėjai, draudžiamojo turto savininkai), kurių Asmens duomenis Jūs pateikiate anketoje/klausimyne, Draudimo brokerio nebuvo ir nebus supažindinti su pranešime Jums dėl

4

asmens duomenų tvarkymu nurodytu jų Asmens duomenų tvarkymu, nes šis tvarkymas vykdomas vadovaujantis Lietuvos Respublikos draudimo įstatymo 95 straipsnio 4 dalimi, kurioje nurodyta, kad draudimo brokeris, sudarydamas ir vykdydamas draudimo sutartį, turi teisę tvarkyti apdraustojo, naudos gavėjo ir draudimo įmokų mokėtojo asmens duomenis be jų sutikimo.

Asmens duomenų tvarkymas įdarbinimo tikslu. Potencialūs Draudimo brokerio darbuotojai (kandidatai, asmenys ieškantys darbo) Draudimo brokeriui pateikia šiuos asmens duomenis: CV, vardas, pavardė, kontaktai. Potencialūs darbuotojai apie jų asmens duomenų tvarkymą, duomenų saugojimo terminus informuojami pirmo kontakto metu žodžiu ar elektroniniu paštu (jei potencialus darbuotojas į Draudimo brokerį kreipiasi elektroniniu paštu). Be to, potencialūs darbuotojai apie jų asmens duomenų tvarkymą gali susipažinti šioje Privatumo politikoje.

Duomenų subjektų asmens duomenys, pateikti kandidatuojant į konkrečią Draudimo brokerio skelbiamą poziciją, tvarkomi darbo sutarties su potencialiu darbuotoju sudarymo tikslu. Jeigu duomenų subjektas kandidatuoja į konkrečią poziciją, tačiau darbo pasiūlymas jam nepateikiamas, pasibaigus atrankai į konkrečią Draudimo brokerio skelbiamą poziciją, duomenų subjekto duomenys sunaikinami.

Atrinkto potencialaus darbuotojo duomenys gali būti saugomi būsimų Draudimo brokerio darbuotojų atrankų tikslu tik gavus jo sutikimą ne ilgesnį nei 1 (vienerių) metų terminą. Atšaukti duotą sutikimą dėl asmens duomenų tvarkymo šiame Privatumo politikos skyriuje nurodytu tikslu, duomenų subjektas gali bet kuriuo metu aiškiai ir nedviprasmiškai išreikšdamas savo valią raštu Draudimo brokerio darbuotojui, susisiekdamas su Draudimo brokeriu elektroniniu paštu administracija@legator.lt.

Duomenų tvarkytojai.Duomenis gali tvarkyti duomenų tvarkytojai, teikiantys Draudimo brokeriui buhalterinės apskaitos, svetainės prieglobos, duomenų centro ir/arba serverių nuomos, IT priežiūros, išorinio audito ir kitas paslaugas. Duomenų tvarkytojai turi teisę tvarkyti asmens duomenis tik pagal Draudimo brokerio nurodymus ir tik ta apimtimi, kiek tai yra būtina siekiant tinkamai vykdyti sutartyje nustatytus įsipareigojimus. Draudimo brokeris, pasitelkdamas duomenų tvarkytojus, siekia užtikrinti, kad ir duomenų tvarkytojai būtų įgyvendinę tinkamas organizacines ir technines saugumą užtikrinančias priemones bei išlaikytų asmens duomenų paslaptį.

Kitos nuostatos. Privatumo politikos nuostatų vykdymui ir aiškinimui yra taikoma Lietuvos Respublikos teisė. Draudimo brokeris gali savo nuožiūra keisti šią Privatumo politiką, kuri įsigalioja nuo jos paskelbimo svetainėje. Paskutinį kartą atnaujinta 2018-05-30.

Duomenų apsaugos pareigūno kontaktai. Draudimo brokeris yra paskyręs duomenų apsaugos pareigūną, kuris rūpinasi Jūsų Asmens duomenų saugumu ir tuo, kad Mūsų veikla atitiktų Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) 2016/679 dėl fizinių asmenų apsaugos tvarkant asmens duomenis ir dėl laisvo tokių duomenų judėjimo ir kuriuo panaikinama Direktyva 95/46/EB (Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas) nuostatas. Norėdami gauti daugiau informacijos dėl žemiau nurodytų sąlygų ir priemonių, taip pat norėdami įgyvendinti žemiau aptartas teises ar kitais su Jūsų Asmens duomenimis susijusiais klausimas, kreipkitės el. pašto adresu administracija@legator.lt.